Pomysł na szybki obiad, czyli zupa krem ze szparagów z chrupiącym chipsem

krem z białych szparagów
4.7
(15)
krem ze szparagów

Wprawdzie sezon na szparagi ma się ku końcowi, jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wykorzystała go do cna. Uwielbiam szparagi pod każdą postacią, to pyszne sezonowe warzywo idelanie nadaje się do przygotowania zupy. Najbardziej lubię zjadać zielone szparagi, choć i białe często goszczą w mojej kuchni. Krem ze szparagów jest aksamitny, bardzo łatwy w przygotowaniu, a jego ugotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Tym razem podałam tę zupę z chipsem z szynki szwarcwaldzkiej oraz grzankami z lekko czerstwego pieczywa. Brzmi jak obiad idealny, prawda?

Szparagi to warzywa o charakterystycznym podłużnym kształcie. Najbardziej popularne są te białe i zielone, choć zdarzają się również fioletowe, a nawet lekko różowe. Z polskich upraw pochodzą szparagi białe, zielone są do nas eksportowane i coraz częściej dostępne przez większą część roku 1.

Mówi się, że szparagi to król wśród warzyw, a to dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych i wykwintnemu smakowi. W szparagach znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, selen, kwas foliowy, witamina K oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo zawierają błonnik, który pomaga oczyszczać organizm oraz antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia 2. Zupa krem ze szparagów to samo zdrowie, warto wypróbować poniższy przepis.

krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów – potrzebne składniki

Do przygotowania tej prostej, a zarazem pysznej zupy, jaką jest krem ze szparagów, potrzebujemy:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 5 – 6 ziemniaków (zależy od wielkości)
  • Około 1 litra bulionu warzywnego (w ostateczności może być z kostki)
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki startego twardego sera typu parmezan (ja użyłam Garna Padano)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 3 kromki chleba
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • Sól i pieprz
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej.

Krem ze szparagów – przygotowanie

Przygotowanie kremu ze szparagów należy rozpocząć od umycia szparagów. Następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki (łapiemy w połowie i za koniec szparaga, naginamy go, aż pięknie, łykowate końce wyrzucamy) i kroimy na kawałki około 3 cm. W całości zostawiamy główki szparagów, są one najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, więc odkładamy je osobno.

Cebulę kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodać ziemniaki i smażyć około 5 minut. Dolać bulion, gałkę muszkatołową i czosnek przeciśnięty przez praskę, gotować około 10 minut, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodać pokrojone szparagi (bez główek), gotować około 5 minut, po czym dorzucić główki, starty ser, dolać śmietanę i przyprawić do smaku. Gotować około 3 minuty, po czym zdjąć z ognia (można wyłowić kilka główek do dekoracji) i zmiksować na krem ze szparagów. Jeśli zależy nam na idealnie kremowej konsystencji, możemy przetrzeć zupę przez sitko.

Przygotowanie chipsów z szynki: piekarnik nagrzać do 180 stopni C, szynkę szwarcwaldzką delikatnie przełożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok 5 – 10 minut, aż szynka zrobi się chrupiąca. Przepis na grzanki poniżej.

Grzanki do zupy krem ze szparagów: chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, dodajemy pieczywo i delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż grzanki zrobią się rumiane i chrupiące.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na krem ze szparagów lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad ze szparagami, sprawdź przepis na SIEKANE KOTLETY Z KURCZAKA lub przygotuj dla siebie i rodziny przepyszny KREM Z ZIELONEGO GROSZKU.

Szparagi – właściwości i wartości odżywcze – PoradnikZdrowie.pl

Oceń ten przepis

4.7 / 5. 15

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *