Przepis na pyszne mocno czekoladowe babeczki, czekoladowe muffiny z dżemem

mocno czekoladowe babeczki
4.8
(32)

Marzy Ci się szybki, ale prosty i pyszny deser? Polecam mocno czekoladowe babeczki z dżemem (lub owocami). Są nie za słodkie, obłędnie czekoladowe i wilgotne. Nie da się koło nich przejść obojętnie, znikają z prędkością światła.

Przepis na 12 – 14 babeczek, polecam użyć specjalnych foremek z do muffinek na papierze woskowym, mogą być też cienkie kokilki, ale wtedy polecam użyć metalowej formy zabezpieczającej.

Mocno czekoladowe babeczki – potrzebne składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • około 100 g gorzkiej czekolady (można wymieszać pół na pół z czekoladą mleczną)
  • około 10 łyżeczek dżemu lub świeżych owoców (np. borówki, maliny, truskawki)

Mocno czekoladowe babeczki – sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Czekoladę drobno posiekać, odstawić na bok. W jednej misce wymieszać łyżką produkty sypkie (mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, sól), w drugiej misce produkty mokre (jajka, mleko, olej). Składniki mokre i suche połączyć, dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać.

W przygotowane foremki na muffiny nałożyć 1 płaską łyżkę ciasta, na środek nałożyć około 0,5 łyżeczki dżemu (można też dać 1 małą truskawkę, 2 maliny, 3 borówki lub inne owoce), następnie przykryć dżem lub owoce łyżką ciasta. Ciasto powinno sięgać do około 2/3 wysokości foremki (mocno urośnie, więc trzeba zostawić na to miejsce).

Mocno czekoladowe babeczki włożyć do piekarnika i piec około 20 – 25 minut (zależy od piekarnika, ale czekoladowych wypiekach ważne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i robi się suche. Warto po 20 minutach ostrożnie uchylić piekarnik i wbić w babeczkę patyczek do szaszłyków- jeśli jest suchy, to babeczki są gotowe). Po upieczeniu zostawiamy babeczki w lekko uchylonym piekarniku na około 10 minut, następnie wyjmujemy i studzimy. Smacznego.

Jeśli szukasz pomysłu na deser w innym wydaniu, wypróbuj przepis na LIZAKI BEZOWE.

czekoladowe babeczki

czekolada

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 32

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *